İşe dönüş.

Doğumdan sonra işe dönüş pek çok anne için kolay olmayan bir karardır. Bu geçiş dönemini kolaylaştırması için anneler bazı noktalara dikkat etmelidir:

  • İşe dönmek sizi kötü anne yapmaz. Bu şekilde duygusal ama pek de mantıklı olmayan bakış açısı sadece durumu zorlaştıracaktır. Kendiniz ve aileniz için en doğru olan tercihi yaptığınızı sık sık hatırlamalısınız. Anne olsa da kadının iş hayatını özlemesi gayet anlaşılır bir durumdur.

  • Güvenilir bakıcı bulmak en öncelikli adımdır. Cocuğun doktoru, arkadaşlar ve iş arkadaşı gibi yakın çevreden tavsiye alınmalıdır. Görüşmede iç güdülerinize güvenin ve mutlaka referansları kontrol edin.

  • İşe dönüş saatleri ile ilgili yöneticinizle görüşün. Doğum izni süreniz dolmadan işe başladıysanız günlük ya da haftalık olarak emzirme izinlerinizi kullanma durumunuzu değerlendirin.

  • Emzirmeye devam etmeyi düşünüyorsanız iş yerinde sağma ve sütü saklama koşullarınızı önceden hazırlayın. Elektrikli bir pompa işinizi kolaylaştıracaktır. Sağılan süt için soğutucu sağlanabilir ya da izolasyonlu çantalara soğuk akü konularak saklanabilir.

  • Evden çıkmadan mutlaka emzirme yapılmalıdır. Eğer durum uygunsa bir sonraki beslenme için eve gidilebilir ya da çocuk bakımı için işyerinin olanağı varsa iş yerinde bebek emzirilebilir. Bebek gün içinde yanınızda olamıyor ise eve dönüş saatinde emzirmeniz hedeflenmelidir.

  • Bebeğin bibreonla tanışarak “meme başı şaşkınlığı” yaşamaması için evde verilecek öğünlerin kaşık maması ya da koyulaştırılmış anne sütü ile hazırlanan mama olması tecih edilebilir. (Bebek 5. ayını doldurmuş ve katı gıdalara hazır olduğunun sinyallerini veriyorsa. bkz “Tamamlayıcı Beslenmeye Geçiş”)

  • İş yerinde sağma yaparken bebeğinizin resmine bakmak ya da ona ait bere, patik gibi giysileri koklamak sütünüzü sağmayı hızlandıracaktır.

  • Bebekten haber almak için evi aramak tabi ki doğaldır. Ama sürekli arayarak evde bakım veren kişiyi huzursuz etmemek ya da görüntülü sistemlerle evi takip ederek işe olan konsantrasyonunuzu kaybetmemek de önemlidir.

Previous
Previous

Süt çocuğuyla tatil

Next
Next

Doğum sonrası duygular.