Farklı koşullarda emzirme.

Emzirme ve Alkol Tüketimi

Alkol tüketimi annenin bilişsel kapasitesini azaltabileceği için emziren annelerin etki altında kalacakları kadar alkol almaları kesinlikle önerilmez. Belli bir miktarın üstünde alkol alan anne, bebeğinin ağlamasına tepki veremeyebilir ve ona gerekli ilgiliyi doğru şekilde gösteremeyebilir. Alkol etkisi altındayken bebek ile yatak paylaşmak da asla önerilmemektedir.

Alkol alındığında tüm vücuda dağıldığı gibi anne sütüne de alkol geçecektir. Özellikle karaciğeri halen tam gelişmemiş yenidoğan için alkolün temizlenmesi daha da zordur. Yüksek oranda alkola maruz kalmak büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkileyecektir.

Peki sosyal ortamda emziren anne kısıtlı alkol alabilir mi? Bazı ölçülere dikkat ederek bu mümkün:

  • Emziren annenin tercih edeceği içkinin alkol oranı düşük olmalıdır

  • Miktar tercihen tek kadehle kısıtlanmalıdır.

  • Ortalama 60kg ağırlığında bir kadının bir kadeh şarabı yaklaşık 2 saatte vücudundan temizleyebildiği kabul edilmektedir.

  • Kadeh miktarı ya da alkol oranı arttıkça bu süre uzayacaktır.

  • Yüksek oranda alkol tüketilirse sağarak sütü dökmek emzirmeye başlanabilecek süreyi kısaltmayacaktır. Yani gece 10’da 4 kadeh içki içen bir kadın (70kg civarı) yaklaşık 8-9 saat emzirmemelidir. Bu süre içinde bebek emzirilmemeli, göğüslerde tıkanma olmaması için dolduklarında sağılarak süt dökülmelidir. Bu süre zarfında bebek önceden sağılan sütle beslenebilir.

Emzirme ve Sigara

Emzirme dönemi yeni anne için çok iyi bir sigara nırakma fırsatıdır. Sigara hayatın hiçbir döneminde önerilmediği gibi emziren annelere de kesinlikle önerilmemektedir. Ancak sigara içen bir annenin bebeğini sütten kesmektense sigarayı belli kurallar içerisinde tüketmesini sağlama yoluna gidilmelidir. Birkaç noktaya dikkat çekmek gerekirse:

  • Emziren anne gün içerisinde 3 sigaradan fazla tüketmemelidir.

  • Tersiyer maruziyet olarak kabul edilen kıyafete sinmiş dumanı bebeğin solumaması için anne evin dışında/balkonda sigara içmelidir. Sigara içtiği kıyafeti değiştirerek ellerini yıkadıktan sonra bebeği kucağına almalıdır.

  • Sigara içtikten hemen sonra bebek emzirilmemeli, mutlaka içilecekse emzirmeden hemen sonra içilerek bir dahaki emzirmeye kadar nikotin seviyelerinin düşmesine fırsat verilmelidir.

  • Tek bir sigaradan anne vücuduna dağılan nikotinin yaklaşık 90dk içinde ancak temizleneceği kabul edilir. Süt için de geçerlidir.

  • Sigara tüketimi “Ani Bebek Ölümü Sendromu” riskini arttırdığı için evde lesinlikle sigara içilmemeli, çocuğun bakımından sorumlu kişilerin sigara kokan el ve kıyafet ile bebeğe temasından kaçınılmalıdır.

İlaç Kullanırken Emzirme

Ani gelişen ya da sürekli hastalığı olan kadınların ilaç kullanmaları gerekebilir. Ancak ilaç kullanımı emziren annede hassas bir konudur. Sağlık için gerekli olan bir ilacın alınması tabi ki ertelenmemelidir. Ancak alınacak ilaç için danışmanlık almak gereklidir. Tıbben yapılan çalışmalarda bazı ilaçların emzirme dönemi güvenilirlikleri gösterilmiştir. Bu çalışmalar kılavuz olarak kullanılabilir.

İlaç cinsine tıbbi bilgisi olan biri karar vermeli, mümkünse suda çözünen yapıda kısa yarı-zamanı olan bir ilaç tercih edilmelidir.

Doğum Kontrolü ve Emzirme

Emzirmenin gebelikten koruduğu tıbben kabul edilen bir bilgidir. Fakat emzirme döneminde bazı noktalara dikkat edilmezse emzirmeye rağmen gebe kalınabilir:

  • Günde en az 8 kez emzirilmelidir.

  • Anne sütü dışında hiçbir besin verilmiyor olmalıdır.

Yine de anne sütü tek başına zaman içinde doğum kontrolü için yeterli olmayabilir. Bariyer metodları (prezervatif, diyafram…vb), sadece progesteron içeren yöntemler (Depo-Provera, Nuva Ring…vb) ve rahim içi araç tercih edilebilecek diğer yöntemlerdir. Kombine oral kontraseptifler emzirme dönemi önerilmez.

Meme Operasyonu Sonrası Emzirme

Meme büyütme ya da küçültme operasyonları sonrası emzirilip emzirilmeyeceği merak edilmektedir. Estetik operasyonlara eskiye göre daha sık başvurulmaktadır. Yeni teknikler sayesinde artık kozmetik amaçlı yaptırılan meme operasyonları sonrası anne sütü oluşumu ve emzirme hiç ya da çok sınırlı etkilenmektedir. Özellikle kas altı implant konması sonrasında emzirme hemen hiç etkilenmemektedir. Meme küçültme operasyonunun emzirme üzerindeki etkisi ise çıkarılan hacim ve fonksiyonel dokuya yapılan müdahaleye bağlıdır. Meme küçültme sonrası anne-bebek ikilisinin takibi ile emzirme süresi optimum seviyeye getirilebilmektedir.