Emzirme pozisyonları

Özellikle ilk defa anne olan kadınlar bebeği tutmakta ve pozisyon vermede tedirgin olabilirler. Oysa bebekler oldukça dayanıklıdır. En önemlisi enseden destek sağlamaktır. Baş parmak bir kulağın, işaret parmak diğer kulağın arkasında olduğu C şeklinde tutuş tam baş kontrolü sağlayacaktır. Anne emzirme amacıyla bebeği kucağına aldığında bebeği memeye yaklaştırmadan önce işte bu desteğe dikkat etmelidir. Eliyle başı desteklemekten endişe duyan anneler normal kundak tutuş pozisyonunda da tutabilirler.

  • Meme ucunu bebeğin üst dudağı hizasına gelecek şekilde ayarlamaktır. Böylece bebek boynunu bükmeden rahatça meme ucuna yaklaşabilir.

  • Meme ucu hafifçe bebeğin ağız üstü ve çevresine dokundurularak bebeğin ağzını açması sağlanır.

  • Ağzını açan bebek, ağız olabilecek en açık durumdayken hızlıca memeye yaklaştırılır. Anne baş kontrolünde uzmanlaştıkça, memeyi en doğru şekilde yakalatması kolaylaşacaktır.

  • Çapraz pozisyon ya da koltuk altı pozisyonu da denenebilir. Koltuk altı tutuş (futbol tutuşu) iri göğüslü ya da ikiz emziren anneler tarafından mutlaka denenmelidir.

Beşik Tutuşu

Cradle hold- besik tutusu.jpeg



Klasik emzirme pozisyonu olan “Beşik tutuşu” özellikle yeni doğum yapan anneler tarafından en rahat uygulanan pozisyondur. anne genelde oturur pozisyona yakındır. Bebeğin yaslandığı kol ile aynı taraftaki memeden emzirme yapılır. Bebeğin başının arka kısmının açık olması nefes alamadığında kafasını geri kaçırabilmesi için önemlidir. Bebeğin yüzü tamamen anneye dönük olmalı ve anne ile bebek karnı birbirine değmelidir. Anne memesi iri ise bebeğin nefes almasını rahatlatmak için anne göğsünü U ya da C şeklinde destekleyebilir.

Futbol Topu Tutuşu




Kundak tutuşu çok iri göğüslü annelerde ya da ameliyatla doğum yapan ve ameliyat bölgesinde hassasiyeti olan anneler için ilk tercihtir. Annenin yine oturur pozisyona yakın durması gerekir. Bu pozisyonda bebeğin bacakları annenin koltuk altından geriye doğru uzanacaktır. Emzirilen meme tarafındaki kol bebeği sırtından ensesine doğru destekler. Bebeği göğüs seviyesine yükseltmek için emzirme yastığından destek alınabilir. Bebeğin başının arka kısmının boşta kalmasına dikkat edilmelidir. Anne diğer eli ile meme ucuna doğru memeyi destekleyerek bebeğin nefes almasına yardımcı olabilir.

Yatarak Emzirme

side lying breastfeeding- yan yatarak emzirme.jpeg




Doğumdan sonra ağrısı olan ya da yorgun olan annede ilk kullanılacak yöntemdir. Bebek, annenin yanına yatar pozisyonda yerleştirilir. Anne de hafif bebeğe doğru dönecek şekilde belinden desteklenmelidir. Anne kolunu açarak bebeği memeye bitiştirir. Bebek yakaladıktan sonra anne elini bebeğin bacaklarına doğru yaklaştırarak bebeği destekler. Bebeğin başı açıkta kalmalıdır, bebeğin kafasının arkasına sırtını desteklemek için yastık yerine annenin kolu yerleştrilmelidir. Bu şekilde bebeğin nefes alamadığında başını hareket etmesine herhangi bir engel olmayacaktır.

Previous
Previous

Anne sütü ile ilgili temel bilgiler