Memenin Yapısı

Meme dokusu kabaca süt kesecikleri, kanallar, yağ dokusu ve destek dokusundan oluşur. Süt kesecikleri lobül denilen gruplar halinde bulunurlar. Süt bu lobüllerden kanallara dökülür. (resim) Kanallar ise meme ucuna doğru daha büyük kanallara boşalırlar. Yaklaşık 15-20 lobül, 4-18 arası kanala açılır. Üretken dokunun çoğunluğu areola’nın (kahverengi kısım) tam arkasında bulunur. Bu doku her kadında hemen hemen aynı orandadır. Memenin büyüklüğünü etkileyen üretken kısımdaki farklılık değil yağ ve destek dokusunun farklı olmasıdır. Bu sebeple küçük göğüslü kadınların daha az sütlerinin olacağı doğru bir inanış değildir.

female-breast-anatomy.jpg

Memenin bezleri koltuk altına kadar uzanabilmektedir. Bu detaya özellikle geçiş sütünün memelere dolmaya başladığı 3.-4. günlerde dikkat edilmelidir. Spence kuyruğu denen bu bölge süt dolmaya başlaması ile şişebilmektedir. Muayene ile değerlendirildikten sonra koltuk altına bandaj yapılması ve soğuk uygulama ile müdahale edilebilir.

Meme ucunun etrafında gebelik döneminde belirginleşen minik kabarıklıklar oluşabilir. Bunlar meme ucunun yağlanmasını sağlarken hafif bir koku yayarak bebeğin meme ucuna yaklaşmasını ve yakalamasını kolaylaştırır. Hem yağlanmayı azaltarak memeyi kurutacağı için hem de bebek için salgılanan kokuyu baskıladığı için sabun ile temizlik önerilmez. Karbonatlı su ve doğum öncesi meme ucuna krem sürerek hazırlık yapmak da geçerliliği olmayan bilgilerdir.

Hamilelik döneminde önce göğüslerin büyüklüğü artar sonra da içindeki süt kesecikleri olgunlaşarak sayıları artar. Meme ucunun neredeyse siyaha dönen şekilde koyulaşması da doğaldır. Kısa görme meafesi olan bebekler için hedefi tutturmada bu koyuluk yardımcı olacaktır. Emzirme dönemi bittiğinde bu renk de eski haline dönecektir.

Göğüsün üstündeki damarlar da belirginleşerek kanlanması artan meme dokusunun sirkülasyonunu destekleyeceklerdir. Bu da geri dönüşü olan bir değişikliktir.

Doğumdan önce bazı annelerin göğsünden süt gelmeye başlaması da doğaldır. Kolostrum denen ağız sütü gebeliğin ikinci yarısında üretilmeye başlanır, doğaldır.

Previous
Previous

Neden anne sütü?

Next
Next

Anne sütü ile ilgili temel bilgiler