Hamilelikte Riskli Olabilecek Enfeksiyonlar

Hamilelik sırasında bağışıklık sisteminiz tam olarak baskılanmış değildir, ancak vücudunuzun bebeğinizi reddetmesini önlemek için özel bir durumdadır. Bu sebeple anne normal şartlarda daha rahat atlatabileceği durumlardı daha ağır geçirebilir. Anneye geçen enfeksiyonlar bebekte ciddi komplikasyonlara sebep olabilirler.

Hamilelik döneminde dikkatli olunması gereken bazıları şunlardır:

·      İdrar yolu enfeksiyonları (İYE)

·      Suçiçeği

·      Kızamıkçık

·      Soğuk algınlığı ve grip

·      Bulaşıcı hastalıklar (Hepatit, Herpes gibi)

İdrar Yolu Enfeksiyonları:

Israr Yolu Enfeksiyonları hamileyken daha yaygın olabilir çünkü hamilelik sırasında mesanenizi tamamen boşaltmanız daha zordur. Bu, geride göllenen idrarın enfekte olmasına sebep olabilir. Bazen enfeksiyonlar böbreklere doğru ilerleyerek ağrı ve bulantı şikayetleri yaratabilir.

İdrar yollarında hamilelikte görülen enfeksiyonlar bebeğiniz ve sizin için ciddi sonuçlar yaratabilir. Eğer idrar yaparken yanma, idrarda değişik koku, idrar renginde bulanıklık veya pembeleşme ya da çok sık idrar yapma isteği gibi şikayetleriniz oluyorsa vakit kaybetmeden doktorunuzla konuşmanızda fayda var.

Suçiçeği:

Çocukluğunuzda suçiçeği geçirdiyseniz büyük olasılıkla (%95) bağışıklık gelişmiştir.

Eğer hamilelik döneminde suçiçeği geçiren biri ile aynı ortamı paylaştıysanız veya kendinizde döküntüler başladıysa mutlaka doktorunuza başvurun.

Anne karnındaki bebeğin Varisella (suçiçeği) virüsü ile karşılaşması, özellikle hamileliğin ilk 20 haftası içinde, bebeklerde suçiçeği virüsüne bağlı anomali gelişmesine sebep olur. Anne Doğuma yakın dönemde ise bebekte enfeksiyon gelişme riski oldukça yüksektir.

Annede ise akciğer komplikasyonları gelişebilir.

Anne adayları suçiçeğine karşı bağışıklık geliştirmemişlerse gebelik öncesi aşı, gebelik sonrasında da immunglobulin tedavisi için değerlendirilmelidir. 

Kızamıkçık:

Solunum yolu ile bulaşan ve normalde çocukluk çağında döküntü ile görülen bir enfeksiyondur. Aşı takviminde de rutin olarak aşılaması yapılan bir hastalık olan Rubella (Kızamıkçık) gebelik öncesi de tarama listesindedir. Bağışıklığı olmayan kadınlar aşılanarak dört ay gebe kalmamaları önerilir.

Gebeliğin ilk üç ayında bağışıklığı olmayan (hastalığı geçirmemiş veya hastalığa karşı aşılanmamış) anne adayına kızamıkçık bulaşması durumunda gebelik sonlandırılmalıdır. Üçüncü ve dördüncü gebelik haftalarında karar bebeğin kordonunda enfeksiyon gösteren IgG bakılarak karar verilir. Sonrasında bulaşma olursa (>4. Ay) ultrason ile izlem gerekir. 

Hepatit B:

Karaciğer enfeksiyonuna sebep olan ve kan veya cinsel yolla bulaşan bir virüstür.

Gebe kalmadan önce bakılan hastalıklar arasında Hepatit B de vardır ve annede bağışıklık yoksa aşılama yapılır. Bazı çalışmalar anneye bebeğe vertikal (plasentadan) geçişi engellemek için gebelik döneminde de olsa yapılmasını önermektedir.

Eğer anne adayı HBV pozitif (kronik/taşıyıcı) ise doğum esnasında bebeğe enfeksiyon geçirebilir. Bu tip bir durumda bebek doğumda aşılanır ve Hepatit B immunglobulini uygulanır.

Genital Herpes:

Genital Herpes enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve vajen içinde hafif kaşıntı, akıntı ve veziküler lezyonlara sebep olabilir. Eğer gebelik esnasında gelişirse antiviral tedavi ile tedavisi mümkündür. Gebeliğin sonuna doğru gelişirse (özellikle son 6 hafta) o zaman sezaryen ile doğum önerilmelidir.

Genital Herpes bebeği enfekte ederse ağır komplikasyonlara ve beyin gelişiminde defektlere sebep olabilir. Erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek gibi bebek kaybına sebep olabilecek sonuçları olabilir.

Yenidoğan Herpes’i çok nadir görülen, ağır bir tablodur. Bebeklerin %30’u deri, göz ve ağız çevresinde döküntü geliştirirken %70 bebekte bölgesel veya yağın sinir sistemi tutulumu görülür. Bu yüzden hastalığın tespiti, tedavisi ve gerekirse doğumun sezaryenle yapılması önemlidir.

 

 

 

Previous
Previous

Hamilelik Öncesi Bakım