Hamilelik Öncesi Bakım

Anne adayının hamilelik öncesinde bedensel olarak kendisini gözden geçirmesi ve gebelik planladığı zaman bir uzman tarafından değerlendirilmesi hem bebek hem de anne adayı için sayısız faydalar sağlar.

Hamilelik öncesi bakım anne adayına sosyal, davranışsal, tıbbi ve hayat tarzı gibi konularda yol göstermek ve olası sorunları tespit etmektir. Burada amaç müdahale etmek değil, anneye bilinçli tercihler yapabilmesi için bilgi vermek ve doğru yönlendirmektir. Bu şekilde mevcut risklerden bir kısmı daha hamile kalınmadan ortadan kalkabilir.

 Hamilelik öncesi bakımda belli başlı dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

·       Sağlıksız davranışlar: Bunların arasında sigara içmek, kafein içeren kahve ve çay gibi ürünleri çok tüketmek sayılabilir. Hamilelik hazırlığı döneminde ideal olan büve benzeri zararlı alışkanlıkları bırakmak veya sağlığı etkilemeyecek dozlara indirmektir.

·       Kilo takibi: Beden kitle indeksi normalden az veya yüksek olan kadınların hamilelik döneminde almaları uygun olan kilo miktarları farklıdır. Beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını gözden geçirilmesi yararlıdır. Uzman desteği ile oluşturulan listeler ile  hamilelik öncesinde ve süresince anne ve bebeğe yararlı olacak besinleri içeren öğünler oluşturulabilir.

·       Hamile kalmadan en az 4 hafta önce folik asit takviyesi başlanmalıdır ve bu gebeliğin ilk 12 haftası devam etmelidir.

·       Anneler hamile kalmadan önce mutlaka Rubella (kızamıkçık) antikorlarına baktırmalıdır. Antikor olmadan hamile kalınmamalı, aşı olunup antikor cevabı geliştikten sonra gebelik düşünülmelidir.

·       Kronik hastalığı olan, düzenli ilaç tedavisi alan veya kansızlık, bulaşıcı hastalık, hormonal bozukluk gibi şikayetleri olan anne adayları konunun uzmanları ile görüşerek hamilelik öncesi sağlıklarını olabilecek en iyi duruma getirmelidir.

·       Çiftler aile öykülerinde veya önceki çocuklarında genetik bir hastalık varsa mutlaka çocuk sahibi olmayı denenmeden genetik danışmanlık alınmalıdır.

·       35 yaş üstü anne adayları kadın doğumcularıyla riskli gebelik konusunda konuşmalıdır.

Bunlar dışında hamilelik esnasında zorluk yaratabilecek diş problemlerinin hamilelik öncesinde giderilmesi faydalı olacaktır. Çürük diş, dolgu, kanal tedavisi ve müdahale gerektiren ağız ve diş sağlığı sorunları

Anne adayı aynı zamanda ev ve iş ortamlarını değerlendirmelidir. Evde veya işte fiziksel veya ruhsal olarak kendilerini zorlayacak koşullar varsa önce bunların düzenlenmesi huzurlu bir hamilelik için gerekli olacaktır.

Genellikle kendiliğinden ve hazırlıksız gelişen hamilelikler de çoğunlukla normal devam etmektedir. Yine de, bebek sahibi olmayı düşünenlerin hamilelik öncesi fiziksel ve ruhsal hazırlık yapmaları, anne ve bebek için istenmeyecek sonuçların ortaya çıkma riskini azaltacaktır. Aileye katılacak bebek için henüz ana rahmine düşmeden şartlar iyileştirilmiş olacaktır.

Next
Next

Hamilelikte Riskli Olabilecek Enfeksiyonlar